Smartlog v3 » lockhartsa » Danskernes arbejdstid overvurderet i årevis
Opret egen blog | Næste blog »

Danskernes arbejdstid overvurderet i årevis

27. Jan 2013 09:25, Lockhartsa
Sådan kan fortællingen om danskernes arbejdstid i de seneste år karakteriseres, efter at Danmarks Statistik har justeret sine opgørelser over, hvor meget vi arbejder i Danmark.

Nye og bedre opgørelsesmetoder betyder, at danskernes samlede arbejdstid  Canada Goose nedjusteres med godt og vel 8 procent.

»Vi har fundet ud af, at vi med de kilder, vi tidligere havde til rådighed, markant har overvurderet, hvor mange timer danskerne arbejder«, siger kontorchef i Danmarks Statistik Sven Egmose.

Professor støtter ny metode
Helt konkret betyder ændringerne i opgørelsesmetoderne, at danskernes samlede arbejdstid eksempelvis i 2011 nedjusteres fra 4,2 milliarder timer til 3,8 milliarder timer.


Nu kan man ikke direkte overføre fra det overordnede niveau til den enkeltes arbejdstid. Men en overvurdering på 8 procent svarer til, at en dansker i job i stedet for at arbejde 37 timer om ugen kun arbejder lidt mere end 34 timer.

Tidligere overvismand og professor i økonomi Peter Birch Sørensen er stor tilhænger af den nye opgørelsesmetode.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de nye beregninger er væsentlig bedre og mere  Canada Goose Børn præcise end de gamle«, siger Peter Birch Sørensen.

Nye og bedre indberetninger
Ændringerne i Danmarks Statistiks opgørelse over vores arbejdstid følger af, at det sidste år blev muligt for statistikerne at bruge virksomhedernes indberetninger af eIndkomst til at beregne arbejdstiden.

Tidligere var opgørelserne baseret på en årlig indberetning fra arbejdsgiverne om antallet af medarbejdere, der efter en række sindrige udregninger kunne bruges til at opgøre danskernes samlede arbejdstid.

Med de nye opgørelsesmetoder får Danmarks Statistik månedlige indberetninger af, hvor mange timer hver enkelt medarbejder får løn for. Det har betydet en større grad af præcision.

»Generelt er kvaliteten af data blevet betydelig bedre med brugen af de nye eIndkomstkilder«, skriver Danmarks Statistik i sin redegørelse for de nye tal.

Børsting: Metode ikke får ingen praktisk betydning
At danskerne arbejder mindre end tidligere antaget kommer ikke bag på LO-formand Canada Goose Expedition  Harald Børsting.

»Vi har jo tidligere set undersøgelser, der indikerede, at det forholder sig sådan. Opgørelsesmetoden har måske været lidt lemfældig. Nu får vi så et bedre datagrundlag. Det kan vi kun glæde os over«, siger han.

Harald Børsting mener dog ikke, at de nye opgørelsesmetoder bør få nogen praktisk betydning.

Samme holdning har de i Dansk Industri (DI), hvor de dog ligesom i LO glæder sig over at have et mere præcist billede af danskernes arbejdstid.
»Jeg synes ikke, at den nye statistik ændrer så meget. Men vi har peget på, at hvis vi vil skabe mere vækst, så er en af mulighederne at arbejde mere«, siger arbejdsmarkedspolitisk chef Steen Nielsen fra Dansk Industri.


Relaterede