Smartlog v3 » lockhartsa » Skal du skabe Politikens næste stribe?
Opret egen blog | Næste blog »

Skal du skabe Politikens næste stribe?

2. Jan 2013 03:52, Lockhartsa

 Det er et af et lille lands bedste beviser på kulturel selvstændighed, hvis det selv kan holde sig med tegneserier.

Sådan skrev formanden for Ny Carlsbergfondets direktion, kunsthistorikeren og forfatteren Hans Edvard Nørregård-Nielsen engang. Og nu giver Politiken igen al landsens billedfortællere Billig Canada Goose  mulighed for at gøre noget ved det:

LÆS OGSÅTrompetbukser og censur

Kan du tegne og fortælle, og brænder du efter at bidrage til Danmarks kulturelle selvstændighed? Så er der bud efter dig nu, for vi udskriver hermed konkurrencen om at skabe Politikens næste tegneserie.

Bevis på kulturel selvstændighed
Avisen er tegneseriernes første udfoldelsesramme, deres naturlige habitat.

Den første moderne serie stod i New York Journal i 1896, og Politiken trykte så tidligt som 1910 en enkelt tegneserie af Storm P. Senere har højt elskede figurer som Arne Ungermanns stuepige Hanne Hansen, Jørgen Mogensens Poeten og Lillemor samt hele byen Lidenlunds befolkning, i Henning Gantriis' streg, første gang set dagens lys her i avisen.

Det var netop med de tre serier i tankerne, at Nørregård-Nielsen i bogen 'Avisens håndskrift' i 1983 talte om »beviser på kulturel selvstændighed«.

Det var også i Politiken, at en tegneseriefigur som den lille, strithårede anarkist Strid blev landskendt, før tegneren af samme navn blev lige så højt elsket for sine nonsensbilledbøger for børn -Canada Goose Vest Dame  men Strid begyndte godt nok i et andet blad.

Det samme gjorde den almægtige Divus Madsen, før han i langt de fleste af sine femogtyve års levetid daglig foldede sig ud i Ivar Gjørups Egoland her i avisen. Og så har vi slet ikke nævnt skoledannende verdensberømtheder som Tintin og Terry, Søren Brun og Nuser, hvis serier Politiken også var det første danske dagblad til at trykke.

En ny serie skriver og tegner sig med andre ord ind i en lang og flot tradition i bladet - over 100 år, med lidt god vilje.

Men skal Politiken fortsat leve op til læsernes forventninger på området og bidrage med 'hjemmedyrkede' tegneserier til nationens kulturelle selvstændighed - for ikke at tale om nationens hårdt tiltrængte selvkritik! - så skal traditionen stadig fornyes med noget hidtil komplet uset.

Et ikkesignalement
Her på siden kan du læse nærmere om vilkårene for at deltage, indsendelsesfrist, bedømmelseskomite og den slags. Så hvad er det for en tegneserie, vi håber på?

Den ny serie skal have en pointe hver dag, selv om den også kan have en mere eller mindre fortsat handling. Den kan være i én lang stribe som vores andre serier eller som et kvadrat med ruder lagt oven på hinanden i to etager; sort-hvid eller i farver, som det nu passer til den series væsen.

Serien skal kunne fange øjet på en trykt avisside, selv om den måske også kan  Canada Goose Ontario få et liv på nettet. Og så skal teksten indgå som grafisk element i tegningerne, med eller uden bobler omkring - hvis det da ikke lige er en serie helt uden tekst.

Relaterede